‘Wat doe jij om te zorgen dat de wereld niet vergaat?’ – Jonas Grütters van Onbezorgd Lokaal


23 december 2020

‘Wat doe jij om te zorgen dat de wereld niet vergaat?’ – Jonas Grütters van Onbezorgd Lokaal

Wat zeg je als je kinderen je over twintig jaar vragen wat jij hebt gedaan om ervoor te zorgen dat de wereld niet verging? Dankzij een hackathon van de gemeente Nijmegen vond Jonas Grütters van Onbezorgd Lokaal afgelopen zomer een antwoord op die vraag. Samen met drie partners geeft hij vorm aan een duurzame bezorgdienst die bestelbusjes uit de woonwijken houdt.

Onbezorgd Lokaal ontstond tijdens een ideeënwedstrijd van Gemeente Nijmegen. “Ik dacht, leuk, ik zou wel mee willen doen. Toen moest ik alleen nog een team zoeken”, vertelt Jonas. Dat was makkelijker gezegd dan gedaan, maar met wat omwegen stond er op de dag van het evenement een team. “Het was een soort vreemdelingenlegioen, de helft kende elkaar niet eens, maar 24 uur later hadden we gewonnen. Toen hebben we elkaar toch eens even goed aangekeken: misschien hebben we dan toch wel gewoon een goed idee. Laten we het gewoon gaan proberen!”

Van wedstrijdje naar onderneming

Inmiddels werkt Jonas – die ook nog een fulltime baan heeft – een dag in de week aan Onbezorgd Lokaal. “We zijn inmiddels ingeschreven bij de KVK en zijn druk met het plan valideren en operationeel krijgen.” Allereerst willen de mannen starten met een pilot in Nijmegen-Noord om te laten zien dat hun idee ook echt kan gaan werken.

Dat plan? “Minder diesel verstokende bezorgbusjes in polonaise door de woonwijken en reductie van co2.” Een flinke uitdaging in een tijd waarin we steeds meer online bestellen en laten thuisbezorgen. Het alternatief wordt gevormd door een afhaalpunt aan de rand van de wijk. “In eerste instantie gaan we de pakketten vanaf dat punt bezorgen met bakfietsen, aangedreven door spierkracht. Je krijgt zo nog steeds je pakketjes aan huis, maar dan co2-neutraal. Dat kost niks extra’s voor de consument én geeft een goed gevoel.”

Consumenten verleiden tot duurzame keuzes

Maar het plan van Onbezorgd Lokaal gaat nog een stapje verder: “Daarna is het ons idee om de consumenten te verleiden tot de nog duurzamere optie: kom je pakket zelf afhalen aan de rand van de wijk, in onze hub. Doe je dat, dan belonen we je met punten. Hoe duurzamer je keuze, hoe meer punten. Neem je ook het pakketje van de buren mee? Dubbele punten.” Die punten kunnen bewoners van de wijk dan weer inleveren tegen duurzame producten of, zoals Jonas en zijn collega’s het liefst zien, inzetten voor duurzame wijkinitiatieven. “Het zou nog mooier zijn als we er bijvoorbeeld in samenwerking met de gemeente watertappunten in de wijk voor kunnen realiseren. Dan kunnen buren daar samen voor gaan sparen. Goed voor de sociale cohesie: zo motiveren we steeds meer mensen om duurzame keuzes te maken.”

Intrinsieke motivatie om de wereld mooier te maken

Zijn kinderen vormen een belangrijke drijfveer voor zijn werk, zegt Jonas. “Als mijn kinderen over 20 jaar volwassen zijn en mij ter verantwoording roepen, wil ik heel graag een goed verhaal hebben. Wat heb jij tijdens de klimaat- en pandemiecrisis gedaan om ervoor te zorgen dat de wereld niet verging? Dat is voor mij meer dan genoeg motivatie om de wereld een klein beetje mooier te maken en een poging te doen anderen te inspireren om dat samen met mij voor elkaar te krijgen.”

Jonas sprak aanjager van StartUp Nijmegen Dick Bos al tijdens de hackathon en ook daarna gingen ze in gesprek. Al snel besloten hij en collega Pascal om zich aan te sluiten bij StartUp Nijmegen. Eén dag in de week maken ze gebruik van de werkplek. En het ondernemersvirus heeft Jonas te pakken: in het voorjaar gaat hij zelfs fulltime ondernemen. “Bij StartUp werken is voor ons heel waardevol: we kunnen hier netwerken en ons idee valideren. Met relevante mensen in gesprek komen. Gebruikmaken van alle expertise die er zit en vooral ook inspiratie opdoen. En het voorkomt dat we in onze eigen bubbel kruipen. Werken bij StartUp geeft me echt positieve energie.”

Fotograaf: Dennis Vloedmans

Deel dit bericht