‘Afval omzetten in aarde’ – Tobias van Deursen van eWoodz


16 juli 2020

Door Kris van tekstbureau Letterdesk

Foto: annaperger.com

 

Zo’n 80 procent van de mensen die hij voor het eerst over zijn wormenhotels vertelt, heeft geen idee wat dat is: een wormenhotel. Toch loopt het bedrijf eWoodz van Tobias van Deursen goed. De behoefte aan dit soort duurzame oplossingen groeit, merkt hij. Zijn grote droom? Wormenhotels leveren over de hele wereld en misschien wel zijn eigen product op de markt brengen.

 

Maar eerst: wat is dat nu eigenlijk, een wormenhotel? Tobias legt het uit: “Met een wormenbak of wormenhotel kun je groenafval composteren.” De wormen in de bak verteren het groenafval zoals schillen, groente, fruit, karton, koffiedik en eierschalen en poepen het weer uit. Het resultaat? “De meest vruchtbare compost die je in je tuin kunt gebruiken. Dat is wetenschappelijk onderzocht”, aldus Tobias.  

 

Zelfvoorziening vond Tobias altijd al belangrijk. “Je eigen eten verbouwen of energie opwekken bijvoorbeeld. Die vorm van onafhankelijkheid vind ik heel interessant. Dat is ook waar onze maatschappij naartoe gaat denk ik: zoveel mogelijk decentraal en in lijn met de natuur. Want dan behoud je de aarde waar we met zijn allen van leven en graag van blijven leven.”

 

Een ontdekkingstocht

 

Maar voordat hij de wereld van de wormenhotels leerde kennen, deed Tobias hele andere dingen. “Ik heb een bedrijfskundige achtergrond”, legt hij uit. “Ik heb een paar jaar bij Google gewerkt en daarna bij Recharge.com een startup in online gamecodes. Dat begon als een klein en jong team en werd steeds groter. Een echte ontdekkingstocht, waar ik heel veel geleerd heb. Oorspronkelijk wilde ik maar een paar jaar blijven om daarna te gaan ondernemen, maar dat werden er uiteindelijk acht.”

 

Tobias begon als online marketeer en klom op tot manager, lid van het directieteam en aandeelhouder. “Maar de ontwikkelingen gingen op het laatst sneller dan bij mij paste. Uiteindelijk miste ik het pionieren en de bezieling en ging het ook aan me knagen dat een gamecode niet echt een product is waar klanten van houden. Ik zocht iets met meer toegevoegde waarde, met een verhaal erachter dat echt bij kan dragen aan de wereld.”

 

Afval omzetten in aarde

 

Het ondernemen zat er altijd al in bij Tobias. “Tijdens mijn studie had ik een bedrijfje in motoronderdelen die ik uit Polen importeerde. Daarmee bood ik een goed alternatief voor de peperdure fabrieksonderdelen. Maar nu wilde ik iets doen met duurzaamheid en zelfvoorziening. Toen ik een keer bij toeval wormen in mijn compostbak gooide, zag ik meteen hoeveel sneller dat composteringsproces ging. Daar wilde ik meer over weten. Uiteindelijk kwam ik uit bij de wormenbakken en wormenhotels. Er ging een hele wereld voor me open. Het draagt bij aan je eigen voedselvoorziening, dat vind ik er zo mooi aan. Je kunt je eigen afval omzetten in aarde en dat weer gebruiken om groente te verbouwen. En het mooie is: iedereen kan het doen, want iedereen heeft afval.”

 

Vorig jaar juli startte hij met zijn webshop. Het duurde even voordat hij zijn eerste wormenhotel verkocht, maar sinds januari gaan de zaken goed. “Mensen weten me steeds beter te vinden. En daarnaast focus ik me ook op offline verkoop. Zo zijn verschillende basisscholen, gemeente Nijmegen, het IVN en de DAR al klant van eWoodz.” Zijn volgende stap? “Verder uitbreiden naar het buitenland. In de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Nieuw-Zeeland zijn de wormenhotels al langer populair en die trend zet steeds verder door. De Belgische webshop is live en Duitsland volgt binnenkort. Uiteindelijk verkoop ik ze overal.”

 

Teamplayer

 

Hoewel hij de veelzijdigheid van het ondernemerschap ontzettend fijn vindt, mist hij soms wel de gezelligheid van een team. Dat loste hij op door bij StartUp Nijmegen te gaan ondernemen. “Ik ben een echte teamplayer”, legt hij uit. “Nu zijn de andere ondernemers van StartUp een inspiratiebron voor me, net zoals mijn collega’s dat eerst waren. Het is mooi als je andere ondernemers ziet knallen, dat enthousiasmeert om dat zelf ook te doen.” Zo wil hij in de toekomst zich nóg meer specialiseren op het gebied van compostering en wormenhotels. “En misschien wel een eigen product op de markt zetten, om het concept verder te optimaliseren. Want ik denk dat het nog beter kan.”

Deel dit bericht