“Een partnergesprek helpt je uit je comfortzone te komen”


12 maart 2021

Een partnergesprek helpt je uit je comfortzone te komen

Roel van Winssen over de voordelen van partnergesprekken voor ondernemers

Roel van Winssen is de eigenaar van Van Winssen Personeel en Salaris en een van de 60 partners van StartUp Nijmegen. Hij is groot fan van de partnergesprekken en is al jaren partner. “Ik ging 15 jaar geleden blanco het ondernemersleven in. Nu wil ik ondernemers helpen met het opstarten van hun eigen bedrijf.”

Roel was al partner van StartUp voordat StartUp bestond. “Ik help ondernemers al sinds 2015. Eerst bij het Centrum voor Jong Ondernemerschap en nu bij StartUp Nijmegen. Ik vind het fantastisch om te doen. Ondernemers helpen door hen een spiegel voor te houden en hen te vragen of hetgeen waar ze mee bezig zijn, beter zou kunnen.” Roel merkt dat de gesprekken starters altijd wel iets brengen. “Hoe wordt je een succesvol ondernemer? Wat zijn reële ambities? En wat heb je nodig om je doelen te bereiken? Samen gaan we op zoek naar de antwoorden op die vragen.”

Geen kansen laten liggen

Roel voert de partnergesprekken omdat hij er veel energie van krijgt. Daarnaast wil hij graag helpen om het ondernemersklimaat in Nijmegen en de regio te verbeteren. “Ik vind het een heel mooi streven om ondernemers een kans op succes te bieden in en rond Nijmegen. Als ik daar aan bij kan dragen, vind ik dat super.” Volgens Roel zijn de partnergesprekken bij StartUp voor ondernemers een uitgelezen kans om ervaring op te doen en hun netwerk te vergroten. Het verbaast hem daarom ook erg dat er niet altijd gebruik wordt gemaakt van de kans om in gesprek te gaan met de ervaren ondernemers.

“We hebben hier zo’n groot netwerk en het is nog gratis ook! Een gesprek met een partner is gewoon een soort oefening. Als het misgaat, verpest je geen gesprek met een potentiële klant, maar is het een gratis leermoment.” Roel denkt dat een gesprek beginnende ondernemers ook kan helpen om uit hun comfortzone te komen, zodat ze meer durven.

Samenwerken

Voordat Roel een gesprek in gaat met een ondernemer, bereidt hij zich altijd kort voor. “Ik vind het als leek interessant om eens te kijken op de site van de ondernemer. Dat is niet alleen handig voor tijdens het gesprek, maar ik vind het ook leuk om te doen.” Van de starter verwacht Roel vooral dat ze goed kunnen uitleggen waarom ze eigenlijk zijn gaan ondernemen en wat ze er leuk aan vinden. “Stel vooral veel vragen, en dan niet alleen naar de juichverhalen van de ondernemer tegenover je. Het is ook goed om de problemen en negatieve zaken van anderen te horen.!”

Wanneer een gesprek lekker loopt, ziet Roel nog wel eens kansen. “Ik heb samen met Floor Arts van Alinea Mediation & Personeelsadvies na ons gesprek een aantal mooie klussen kunnen doen. De samenwerking met haar HR-adviesbureau beviel me heel goed.” Dat is niet alles, want ook met Maurice Kooiker van Groot Online heeft Roel samengewerkt. “Hij heeft me in dat gesprek echt kunnen overtuigen van zijn kunnen. Hij nam het initiatief en zorgde ervoor dat hij na het gesprek nog contact met me opnam. Hij heeft mijn bedrijf toen echt kunnen helpen op SEO-gebied.”

Naast zelf de samenwerking aangaan, vindt Roel het ook interessant om startende ondernemers door te sturen naar iemand uit zijn netwerk. “Dat doe ik niet altijd, maar wanneer een ondernemer zijn verhaal goed weet te brengen, zijn er natuurlijk mogelijkheden.”

Roel geeft tips

Roel ziet veel ondernemers die angstig zijn voor het aannemen van nieuw personeel of een eerste medewerker. “Het is minder moeilijk dan dat je denkt. Het aannemen van nieuwe mensen is juist een kans voor je bedrijf. Alleen kun je al veel als ondernemer, moet je nagaan wat je kunt wanneer je met zijn tweeën bent!”

Hij spreekt hier vooral uit eigen ervaring. “Toen ik mijn bedrijf begon, had ik het idee om meteen iemand aan te nemen wanneer ik daar de mogelijkheid voor had. Dat hielp me ontzettend om mijn bedrijf te laten groeien.” Roel plaatst nog wel een kanttekening bij deze tip. “Niet iedereen heeft de financiële buffer om zomaar iemand aan te nemen. Maar wanneer het echt kan, zou ik het zeker doen!”

Roel wil als tip ook nog meegeven dat de partnergesprekken bij StartUp ook nog steeds handig zijn wanneer je meer ervaring hebt met ondernemen. “Ik zie vaak dat startende ondernemers maar één keer langskomen. Dat vind ik jammer. Ik denk dat je als meer ervaren ondernemer ook nog steeds veel aan zo’n partnergesprek kunt hebben. Het levert je contacten en nieuwe ervaringen op, en waarom zou je dat niet willen?”

Lijkt het je interessant om met Roel in gesprek te gaan over jouw onderneming? Schrijf je dan in voor zijn spreekuur via deze link. Ook de andere partners van StartUp Nijmegen geven op de site van StartUp Nijmegen aan waar en wanneer je met ze in gesprek kunt.

Deel dit bericht