‘Gezonde mensen leren gezond te blijven’


30 december 2020

‘Gezonde mensen leren gezond te blijven’ - Siamak Zahmat van ZenfulXP

 

Door: Kris van tekstbureau Letterdesk

 

Huisarts Siamak Zahmat ziet het overal om zich heen: mensen die lichamelijk wel gezond zijn, maar mentaal vastlopen. Omdat ze op alle vlakken willen excelleren, gaan ze net zo lang door totdat die spreekwoordelijke emmer overloopt. En dat wil hij met zijn kersverse onderneming ZenfulXP voorkomen.

 

Hij weet waar hij het over heeft, want ook Siamak herkent het gevoel van mentaal vastlopen. “Dat heb ik zelf ook meegemaakt. Ik ging altijd maar door. Totdat ik twee jaar geleden mijn been brak. Toen heb ik geleerd om een pas op de plaats te maken. En dat zie je vaak: mensen gaan net zo lang door totdat ze echt niet meer kunnen. Maar wat als je dat al in een vroege fase kunt voorkomen?” Als huisarts is hij altijd veel met zieke mensen bezig. “Maar ik wil ook gezonde mensen leren gezond te blijven.”

 

Siamak pleit voor een holistische visie op gezondheid. Klachten als vermoeidheid, stress, pijn in schouders of rug hebben volgens hem namelijk lang niet altijd een fysieke oorzaak. “De kans is groot dat je mentale balans verstoord is.” Hij moedigt mensen aan om aan de slag te gaan met een gezonde levensstijl en mindset. “Als huisarts merk ik dat patiënten graag een oorzaak buiten zichzelf zoeken als ze ergens last van hebben. Het liefst krijgen ze medicijnen mee die de problemen voor hen oplossen. Maar vaak moet je juist zélf aan de slag, om te voorkomen dat je de volgende keer wéér die klachten krijgt.”

 

Zelf vis leren vangen

 

Siamak wil niet alleen mensen met klachten helpen, maar hen ook leren om beter voor zichzelf te zorgen. “Ik heb een hele mooie uitdrukking geleerd. ‘Geef een man een vis en hij heeft eten voor één dag. Geef een man een hengel en hij heeft eten voor heel zijn leven.’ Ik wil mensen zelf die vissen leren vangen, zodat ze iets duurzaams kunnen bereiken.” Dat wil Siamak doen door mensen mee te nemen op reis. “Met wandelen, yoga, meditatie en soms gewoon helemaal niks doen, leer ik ze om het hoofd leeg te maken en te ervaren dat je veel meer kunt dan je denkt. En nog belangrijker: ik leer ze hoe ze dat ontspannen en fijne gevoel van op reis ook thuis voort kunnen zetten.”

 

Een paar keer per jaar wil hij een groep mensen die vast zitten in hun hoofd meenemen de natuur in. “Dat kan iedereen zijn”, legt hij uit. “Van een ambitieuze student tot een professional die tegen een midlifecrisis aanloopt. Met z’n allen gaan we op reis. Een weekend of misschien een week. En dat hoeft echt niet ver weg te zijn. Op de Wadden of de Veluwe kun je ook al echt tot rust komen. Als je maar even weg bent. Want dan kom je los van je dagelijkse routines en sleur en kun je echt even resetten en ontdekken dat je overal toe in staat bent.” Uiteindelijk wil hij zijn aanbod ook uitbreiden met workshops en misschien wel één-op-één coaching.

 

Nieuwe mensen ontmoeten

 

Het ondernemen is nieuw voor hem, maar Siamak vindt het nu al hartstikke leuk. “Ik merk dat er heel veel nieuwe deuren voor me openen. Zeker bij StartUp Nijmegen. Als huisarts ben je toch altijd afwachtend, de patiënten komen naar jou toe. Ik vind het juist leuk om actief mensen te benaderen. En ik merk dat dat hier heel gemakkelijk gaat. Bij iedere kop koffie ontmoet ik weer nieuwe mensen. Door open te zijn en vol energie en nieuwsgierigheid alle nieuwe kansen te benutten, kom je op plekken die je niet had verwacht en ontstaat er altijd iets moois.”

 

Zijn eigen grootste uitdaging is precies hetzelfde als die van zijn toekomstige klanten. “Balans houden. Tussen werk en privé, maar ook tussen mijn werk als huisarts en mijn nieuwe project. Maar juist door niet iedere dag in de spreekkamer te zitten en ook met nieuwe ideeën bezig te zijn, kan ik dat steeds beter. En dat wil ik andere mensen ook leren.”

Deel dit bericht