“Ik ben ervan overtuigd dat iedereen van stotteren af kan komen” – Edwin Wiggers van Stutter Buddy


14 april 2021

“Ik ben ervan overtuigd dat iedereen van stotteren af kan komen” – Edwin Wiggers van Stutter Buddy

Door: Yannick Baay van tekstbureau Letterdesk

Sinds Edwin Wiggers van zijn stotteren af is gekomen, heeft hij nog maar één doel: zoveel mogelijk andere mensen ook helpen om vrijer te kunnen praten. Met Stutter Buddy helpt hij cliënten met zijn eigen ontworpen methode. “Stotteren is meer dan niet uit je woorden kunnen komen. Ik behandel het als een angststoornis.”

Edwin begon met zijn bedrijf naar aanleiding van een pitchwedstrijd van StartUp Nijmegen. “Ik werkte in de commerciële wereld, maar merkte dat ik daar te veel bezig was met targets en doelen halen. Ik ben toen overgestapt naar een traineeship bij de gemeente Arnhem, maar dat was ook geen goede match. Vanwege mijn studie Commerciële Economie heeft ondernemen altijd in mijn achterhoofd gezeten, en deze pitchwedstrijd gaf me het laatste zetje.”

Edwin pitchte op één van de vier bedrijfsideeën die deel uitmaakten van de wedstrijd, maar kreeg van de jury te horen dat ze meer onder de indruk waren van zijn stotterverhaal. “Toen dacht ik, als ik het nu niet doe, doe ik het nooit. Ik heb toen vier maanden onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor mijn bedrijf. In januari 2020 zat ik bij de KVK om me in te schrijven.”

Stotteren is meer dan een spraakstoornis

Edwin weet heel goed hoe het is om niet te durven praten. Hij heeft zelf 27 jaar lang gestotterd. “Ik stotterde altijd bij de letter W, dus ik ben op een gegeven moment gestopt met mijn achternaam uitspreken. En dertien kon ik ook niet uitspreken, dus toen vertelde ik tegen mijn badmintontrainer dat ik twaalf was.”

Edwin combineert zijn ervaring met stotteren met zijn zelf ontwikkelde methode, met als doel om anderen ook stottervrij te maken. “Ik heb minder stress en voel me vrijer, en dat heeft alles te maken met het feit dat ik weer gewoon uit mijn woorden kom. Dat gun ik anderen ook.” Edwin heeft zijn methode VIBES genoemd. “VIBES staat voor gevoel. Als iemand zich veilig en goed voelt, dan zal het praten ook makkelijker gaan. Ik zorg voor good vibes bij mijn cliënten.”

Met zijn methode kijkt Edwin niet alleen naar het praten, maar ook naar hoe zijn cliënten zich voelen. Cliënten van Edwin krijgen daarom eerst een uitgebreide persoonlijke intake. “Iedereen gaat anders om met stotteren. Hoe erg vind je het en wat voor invloed heeft het op je leven? Dat is belangrijk om te weten voor de hulp die ik bied.”

Edwin is bezig met het perfectioneren van zijn cursus die drie maanden duurt. Cliënten krijgen een combinatie van een-op-eengesprekken en groepsgesprekken. “Veel cursussen zijn een week lang, maar in die tijd kan ik iemand niet helpen. Ik merkte zelf ook bij het volgen van behandelingen dat de nazorg onvoldoende was, waardoor ik weer terugviel in het stotteren.” Om dat te voorkomen, wil Edwin zijn online platform ook na een cursus toegankelijk laten voor cliënten. “Dan kun je altijd terugvallen op dat platform, als je bijvoorbeeld een keer een mindere dag hebt. Cliënten kunnen elkaar online ook helpen.”

Edwin vertelt dat er ook verborgen stotteraars bestaan. “Dat zijn mensen die je niet hoort stotteren, maar in hun hoofd helemaal vastlopen. Door van tevoren te visualiseren welke woorden je moet gebruiken, kun je andere woorden gebruiken. Anderen merken dan niet dat je stottert, maar het levert ontzettend veel stress op. Die mensen wil ik ook helpen.”

Persoonlijke aanpak

Edwin denkt dat hij met zijn methode persoonlijker te werk gaat dan andere behandelingen. “Ik kan meepraten met de mensen die ik help, omdat ik in hetzelfde schuitje heb gezeten. Ik vind het ook niet moeilijk om eerlijk te zijn en me kwetsbaar op te stellen naar cliënten. Toen ik nog stotterde, wist ik van mezelf dat ik wel normaal kon praten. Bijvoorbeeld als ik alleen was en me veilig voelde. Dat gevoel wil ik mijn cliënten ook geven.”

Omdat hij vanuit een heel persoonlijk verhaal is gaan ondernemen, merkte Edwin dat hij moeite had met structuur vinden. “Ik kreeg ’s avonds een idee en dat werkte ’s nachts door. Dat is natuurlijk niet gezond. Ik werk nu met weekplanningen en ik kijk elke dag of ik de juiste dingen heb gedaan. Dat maakt ondernemen veel leuker en overzichtelijk.”

Nog steeds bij StartUp Nijmegen

Met de pitchwedstrijd won Edwin een werkplek bij StartUp Nijmegen voor 6 maanden, maar na dat halve jaar is hij blijven plakken. “Al die ondernemers die hier rondlopen, daar kan ik heel veel van leren. Vooral helemaal in het begin was dat ideaal. Je kunt met iedereen een praatje maken en iedereen wil je helpen. Vanaf dag 1 had ik een enorm netwerk.”

Voor Edwin zijn de werkruimtes ook noodzakelijk. “De kleine spreekkamers gebruik ik voor mijn een-op-eengesprekken en de grote vergaderzaal is ideaal voor groepssessies. Daarnaast ben ik ook een groot fan van tafeltennis, dus StartUp is voor mij een prima plek om te werken!

Deel dit bericht