‘Ik ben geen directeur meer, maar heb echt nog wel wat bij te dragen’


27 november 2020

‘Ik ben geen directeur meer, maar heb echt nog wel wat bij te dragen’

Succesvol ondernemer Henk Wiersema over het belang van een langetermijnvisie

 

Henk Wiersema had zijn zaakjes goed voor elkaar. Als directeur van drie bedrijven verdiende hij goed en stond er een dikke Audi voor zijn deur. Maar na een zwaar ongeluk moest hij zeven jaar geleden zijn bedrijven verkopen. Inmiddels is hij blij dat hij niet meer ‘de oude Henk’ is en heeft hij bij StartUp Nijmegen de perfecte plek gevonden om startende ondernemers in partnerspreekuren te helpen met plannen maken voor de lange termijn.

 

Henk heeft altijd enorm hard gewerkt. Hij was jarenlang in dienst als adviseur voor Deloitte. “Ik was een jaar of 30 toen ik daar begon en ik heb er ontzettend veel geleerd. En dat is echt goud waard op die leeftijd.” Hij heeft die ervaring kunnen gebruiken bij zijn werk als DGA van Hezelburcht. Uiteindelijk was hij, samen met zijn compagnon, directeur van drie consultancybedrijven, waaronder Hezelburcht dat nu ook nog is aangesloten bij Startup Nijmegen als partner.

 

‘Alles viel weg’

 

Zeven jaar geleden kreeg Henk een zwaar ongeluk tijdens het sporten, waarna hij in coma lag en lang moest revalideren. “Een hele moeilijke periode en uiteindelijk ben ik er nog heel goed vanaf gekomen”, vertelt hij. “Maar mijn leven daarna werd heel anders. Mijn drie bedrijven moest ik verkopen. Daar heb ik het heel zwaar mee gehad. Veel van wat ik dacht belangrijk te vinden, viel in een keer weg. En dan kom je erachter dat die status, dat geld en die dikke auto toch niet zo belangrijk zijn. Eigenlijk ben ik blij dat ik ervan af ben. Die oude Henk hoef ik niet meer.”

 

Via StartUp Nijmegen kreeg Henk de kans om zich in te zetten voor startende ondernemers. “Dat heeft mij een enorme boost gegeven. Het heeft even geduurd voordat ik me realiseerde dat ik geen directeur meer ben, maar wel écht nog wat bij te dragen heb. Met al die ervaring die ik met me meedraag wil ik andere ondernemers helpen.”

 

Ontwikkel een visie

 

Als consultant weet Henk precies welke vragen hij moet stellen. “Dat heeft me business wise altijd al veel opgeleverd. Ik wil starters aan het denken zetten en een nieuw perspectief bieden. Ik ga geen kant-en-klare oplossingen aanbieden, want je moet het zelf doen. Jij bent zelf de ondernemer. Ik houd je een spiegel voor en probeer je te prikkelen, zodat je zelf gaat nadenken over de oplossing.”

 

De belangrijkste tip van Henk? “Denk aan de lange termijn. Het is belangrijk om te weten waar je nu staat, maar ook waar je over een maand of jaar wilt staan. Wat voor bedrijf wil je zijn? Wat is jouw visie? Daar wil ik ondernemers over na laten denken.” Hij merkt dat die behoefte er ook zeker is. “Jonge ondernemers hebben vaak dromen, maar zijn nog te veel bezig in het moment. Ze willen nú geld verdienen, die visie komt wel. Maar als je in staat bent om die visie nu al te ontwikkelen, dan geeft je dat heel veel rust en ontspanning. Het maakt dingen gemakkelijker, want je weet welke keuzes je moet maken.”

 

Wil jij jouw langetermijnvisie eens met Henk bespreken? Of ben je benieuwd naar zijn andere tips en adviezen? Schrijf je dan in voor zijn spreekuur via deze link. Ook andere partners van StartUp Nijmegen geven op de site van StartUp Nijmegen aan waar en wanneer je met ze in gesprek kunt.

Deel dit bericht