“Mijn eerste klant was het allermoeilijkst.’’ - Robert Gunsing van Mobilyze


16 mei 2023

Door Tessa Pluk van StartUp Nijmegen

 

Verduurzaming is misschien wel een van de grootste uitdagingen van deze huidige maatschappij. Robert Gunsing weet er alles van. “De combinatie van mijn interesse in natuur en techniek, de achtergrond met elektrificatie van vervoer en de ambitie om voor mezelf te beginnen, leidde uiteindelijk tot het ontstaan van Mobilyze.” Talloze presentaties verder, is Mobilyze inmiddels een belangrijke speler geworden binnen de branche.

 

Op eigen benen staan

Voordat Robert in Nijmegen begon met ondernemen, was hij samen met zijn compagnon gestart in Den Bosch. “Op een gegeven moment scheidden onze wegen. Maar op dat moment voelde ik al; ik ga door. De vrijheid die het ondernemen mij gaf wilde ik niet kwijt.”'

Hij besloot de deuren van het kantoor in Den Bosch te sluiten en ging een maand werken in de bibliotheek. “Dat was niet echt een inspirerende omgeving voor mij.” Voor die tijd liep hij dagelijks langs het gebouw van StartUp Nijmegen onderweg naar het station. “Dick en ik zwaaiden regelmatig naar elkaar als ik dan voorbij liep. Ik had hem al wel eens gesproken op een ondernemersevenement en een workshop bij StartUp Nijmegen bezocht. Na die maand in de bibliotheek trok ik mijn stoute schoenen aan en werd ik onderdeel van de hechte community van StartUp Nijmegen.” 

 

In een stroomversnelling

In die tussentijd is er veel veranderd. Robert: “Alles veranderde toen ik mijn eerste klant in de transportsector kreeg. Dit leidde tot de focus naar de transportsector. De markt heeft gevraagd dat transportbedrijven heel goed en efficiënt vandaag iets van A naar B kunnen brengen. Tegelijkertijd zorgt dit ervoor dat er minder capaciteit is om te bekijken hoe dit volgend jaar nog veel duurzamer of efficiënter kan. We wisten ook dat er in die sector enorm veel voertuigen zijn die de transitie moeten maken van diesel naar batterij-elektriciteit. Een grote kans om transportbedrijven hierbij te gaan helpen.” Het bleef niet bij de adviserende rol. Robert heeft zich in drie jaar enorm ontwikkeld. Hij is met Mobilyze uitgegroeid tot de energiepartner voor logistieke dienstverleners. 

 

Doorzettingsvermogen en dromen

Juist omdat ze een van de eerste waren, liepen ze tegen problemen aan. Robert: “In het begin was het trekken aan een dood paard. Ik kwam over de vloer bij de Albert Heijn, Jumbo, Action en nog meer. Ik heb ontelbaar veel presentaties gegeven. Wat zij zagen was een jongen van 21 die zei dat ze geld konden gaan verdienen door elektrisch te gaan rijden. Dat leek te mooi om waar te zijn. De bal ging pas rollen toen we concurrentie kregen. Dat was ongeveer driekwart jaar later.” Die talloze presentaties bleken uiteindelijk niet voor niks. Veel bedrijven kwamen weer bij ze terug. 

In totaal heeft Mobilyze nu ruim 40 klanten, waaronder DHL, PostNL, Action en Sligro. Met deze grote namen werd het makkelijker om nieuwe klanten binnen te halen “Mijn eerste klant was het allermoeilijkst. Als je het vertrouwen hebt gewonnen van een grote partij, dan is het simpelweg makkelijker om nieuwe klanten te vinden. Er is dan meer vertrouwen en je wordt meteen serieuzer genomen.” 

 

De toekomst

Robert: “Met Mobilyze richten we ons nu vooral op dienstverlening die makkelijker te continueren is. We zijn nu bij drie bedrijven de Chief Energy Officer. Dan trekken we dus de hele energiekar bij die bedrijven. Dat is geen losse klus van een paar maanden, maar een langdurige samenwerking van twee tot vier jaar.” 

Doelen blijven er voor Robert altijd. “Met een grote retailer ben ik al 1,5 jaar in onderhandeling. Dat is op dit moment echt ‘the one to want’. Maar het blijft niet bij nationale bedrijven. Inmiddels hebben ze de eerste Europese partijen ook weten binnen te slepen. Robert: “We hebben nu 40 klanten. Eind 2023 wil ik er 100 hebben. Dat is mijn doelstelling. Uiteindelijk wil ik dé partner worden op het gebied energie binnen de transportsector.” 

 

De stap na StartUp Nijmegen

Inmiddels is Robert bijna 8 maanden weg bij StartUp Nijmegen. “Het was tijd om uit te vliegen. Maar dat is ook het mooie aan het concept. Het hoort erbij en iedereen gunt je ook dat het gebeurt.” 

Het meest waardevolle aan zijn tijd bij StartUp Nijmegen, zijn uiteindelijk de mensen die hij heeft leren kennen. “Ik zit nu nog steeds met collega-ondernemers die ik bij StartUp heb leren kennen in een ander kantoorpand. Het is voor mij zo waardevol geweest om mensen te leren kennen die allemaal in dezelfde reis zaten. Ik heb zoveel inspirerende en gemotiveerde mensen ontmoet. Desondanks ik weg ben, ontmoet ik via StartUp nog steeds veel nieuwe mensen door de activiteiten waar ik als Vriendje van StartUp nog steeds aan deel mag nemen. Je blijft voor altijd onderdeel van de hechte community.”

 

Ben jij benieuwd naar de mooie verhalen van Robert en andere ondernemers? Kom eens langs bij StartUp voor een kennismaking en gratis proefdag. 

Deel dit bericht