StartUp Event: De Testmarkt, de vuurdoop voor startende innovators


19 januari 2022

Door Maud Stekelenburg van Tekstbureau Letterdesk

 

StartUp Nijmegen organiseert evenementen voor en door startende ondernemers. Om hen te inspireren, te stimuleren en te helpen groeien als ondernemers. StartUp Event de Testmarkt is daar een mooi voorbeeld van. Eva te Brinke, management-assistent bij StartUp Nijmegen, blikt terug op een geslaagde eerste editie in 2021.  

 

“Vanuit Huis voor de Binnenstad ontstond het actieplan Cadeau voor de Binnenstad. De organisatie vroeg Nijmeegse bezoekers, inwoners en ondernemers om mee te denken hoe we de binnenstad nog bruisender kunnen maken. Ons idee was om tijdens de grote markt op zaterdag een marktkraam te hebben, waarbij iedere week een nieuwe ondernemer zijn of haar idee laat zien. Zo breiden we de markt uit en kunnen ondernemers hun ideeën valideren.”

 

Het ontstaan van de Testmarkt

“We deden mee aan de wedstrijd voor het Cadeau voor de Binnenstad. Ons idee werd tweede. Maar de gemeente vond het alsnog een heel goed plan en wilde het toch doorzetten. Maar in plaats van een wekelijkse marktkraam werd het een eenmalige op de Grote Markt van Nijmegen. Superleuk!” De Testmarkt werd een markt met allemaal innovaties uit de gemeente Nijmegen. “Dit initiatief is echt een aanvulling op wat wij doen bij StartUp. Zo helpen we startende ondernemers nog verder en sneller groeien, door ze nieuwe inzichten te geven.”

 

Positieve reacties

Niet alleen is de Testmarkt een mooi initiatief om de binnenstad bruisender te maken, ook geeft het ondernemers zekerheid en antwoorden op vragen over hun innovaties. “Er kwamen heel veel positieve reacties vanuit het publiek en vanuit de ondernemers. Sommige ondernemers kregen ook nieuwe inzichten die ze verder hielpen met het product. Of juist een extra zekerheid om het idee of het product echt door te zetten.”

 

De eerste editie van het StartUp Event

De eerste editie van de Testmarkt vond op 27 september 2021 plaats op de Grote Markt in Nijmegen. “Het was voor ons, voor de ondernemers en het publiek echt aftasten, maar vooral heel erg leuk. Met zeventien innovatieve ondernemingen, een groot en divers publiek en vooral heel veel enthousiasme was het een groot succes.”

Op de markt stonden ondernemers vanuit StartUp en vanuit de POP’HUB. Daardoor waren de innovaties ook heel gevarieerd. Zo stonden starters als Delreco, Castodian en Trash’ure Taarten met hun producten en diensten op de markt.

 

Samenwerking met de gemeente

Tijdens dit project werkten StartUp en gemeente Nijmegen samen. “Het hele evenement is in samenwerking met de binnenstad opgezet. De gemeente was super enthousiast en heeft ons echt goed geholpen. Zo hielpen ze met de vergunningaanvraag en een plattegrond. Omdat het voor ons ook allemaal nieuw was, was dat wel fijn.” 

De tweede editie van de Testmarkt staat gepland op 22 mei 2022. Eva: “Ik hoop dat we het een terugkerend evenement kunnen maken, waar mensen echt naar uitkijken. Maar ook dat deelnemers al staan te trappelen om mee te doen.” Daarnaast hoopt StartUp Nijmegen dat de markt nog breder van opzet kan worden. “Bij StartUp hebben we zelf natuurlijk ons eigen netwerk, maar dat er dan opgegeven moment ook mensen naar ons toe komen waar wij nog nooit van hebben gehoord, dan heb je echt iets gaafs.”

 

Meer weten over StartUp Events?

Altijd op de hoogte van de nieuwe events die StartUp Nijmegen organiseert? Wil je zelf een evenement organiseren of heb je een idee voor een StartUp Event? Check de Ondernemerskalender: we zien je graag bij ons volgende event! 

Deel dit bericht