Uiteindelijk zijn alle bedrijven hetzelfde”


22 april 2021

Uiteindelijk zijn alle bedrijven hetzelfde”

Toine Tax van Doornroosje over dat alle bedrijfsprocessen in de kern gelijk zijn

Toine Tax is als directeur van poppodium Doornroosje aangesloten als partner bij StartUp Nijmegen. Met zijn ervaring als manager kan hij startende ondernemers tijdens partnerspreekuren advies geven over het reilen en zeilen van een organisatie, maar hij zit ook in een bijzondere positie. “Als directeur van een cultuurinstelling ben ik toch een beetje een uitzondering”

“Doornroosje krijgt subsidie. Ik merk daarom dat sommige ondernemers anders naar ons kijken dan naar andere bedrijven. Maar volgens Toine is dat niet helemaal terecht. “Juist omdat wij subsidie krijgen, moeten we heel kritisch met geld omgaan. Als een groot bedrijf verlies maakt is dat vervelend, maar wanneer wij verlies maken, gooien we belastinggeld weg.”

Toine is sinds 1993 actief als directeur. Hij werkte niet alleen voor Doornroosje, maar ook voor de Radboud universiteit en in de ICT-sector. “Met bijna 30 jaar ervaring als manager heb ik een hoop kennis opgedaan. Die kennis kan ik overdragen aan ondernemers en ik denk dat zij daar echt iets aan kunnen hebben.” Dat is dan ook de reden dat Toine is aangesloten als partner. “Ik ken Dick goed en hij vroeg me of ik partner wilde worden. Dat heb ik toen meteen gedaan.”

Ondernemers moeten hard zijn voor zichzelf

Voor een ondernemer zijn een aantal vragen erg belangrijk, stelt Toine. “Wat wil je met je bedrijf en wat wil je bereiken? Je moet je kernproduct duidelijk hebben. Dit is allemaal standaardwerk, maar je moet er als ondernemer wel scherp op zijn.” Toine kan je bij al deze vragen helpen. Hij vindt het belangrijk dat ondernemers hard zijn voor zichzelf. “Als je dat zelf niet doet, dan doen je klanten dat wel. Ik zie dat jonge ondernemers niet altijd kritisch genoeg zijn over hun eigen ideeën.” In zijn gesprekken met ondernemers blijft Toine altijd constructief. “Er is niets makkelijker dan negatief zijn, maar daar heeft niemand wat aan. Ik ben bij StartUp al veel mensen tegengekomen met mooie ideeën.”

Toine hoopt dat elk partnergesprek een stimulerend gesprek wordt. “Als er iemand tegenover me zit met een drive en een leuk idee, is het eigenlijk altijd een tof gesprek. Daar krijg ik zelf ook energie van.” Hij merkt dat sommige starters de gesprekken zien als verkoopgesprekken, en dat heeft hij liever niet. “Dat mag wel, maar trek dan de stoute schoenen aan en bel me op, of kom langs bij Doornroosje. En wil je echt succes hebben, dan is de kans groter bij degene die verantwoordelijk is voor de inkoop.”

Pas op met randzaken

Volgens Toine zijn eigenlijk alle bedrijven hetzelfde. “Of je nou subsidie krijgt of een winstoogmerk hebt, uiteindelijk moet je als bedrijf altijd zorgvuldig omgaan met geld. Dat is voor startende ondernemers niet anders. Door te focussen op de kern van je bedrijf en je niet te verliezen in zijpaden, bereik je veel meer.”

Toine vindt dat ondernemers goed op de kern van hun eigen bedrijf moeten letten. “Ik zie dat ondernemers soms werkzaamheden doen die wel leuk zijn en ook geld opleveren, maar die niet bijdragen aan de kerntaken van hun bedrijf. Je moet als ondernemer goed weten waar je in wilt excelleren, en daar moet je je op concentreren.” Door te veel verschillende dingen te doen, geef je een verkeerd beeld aan andere bedrijven en klanten. “Als je weet wat je wilt uitstralen, is het ook makkelijker om te beslissen om een opdracht te laten liggen.”

 

Ondernemen is mensenwerk

“Veel starters hopen natuurlijk om uiteindelijk met hun bedrijf te groeien. Daar kan ik ze ook bij helpen. Ik weet uit ervaring dat je als manager vooral goed moet weten hoe je met mensen om gaat.” Volgens Toine is het daarom vooral belangrijk om vertrouwen te hebben in andere mensen. “Als jij een eerste werknemer aanneemt, moet je die persoon niet alleen verantwoordelijkheid geven, maar ook bevoegdheid. Die twee zaken moet je altijd koppelen, ondanks dat het soms wat meer geld kost. Mensen met bevoegdheid zetten zich harder in voor hun werk omdat ze dan mede-eigenaarschap voelen. Ze willen dan echt geen fouten meer maken en alleen nog maar verbeteringen doorvoeren. Dan kan je bedrijf zich pas echt gaan ontwikkelen.”

Wil jij constructieve feedback van Toine ontvangen? Of gewoon eens sparren over je bedrijf? Schrijf je dan in voor zijn spreekuur via deze link. Ook andere partners van StartUp Nijmegen geven op de site van StartUp aan waar en wanneer je met ze in gesprek kunt.

Deel dit bericht