Van ondernemer naar partner: “Te veel bezig zijn met je passie kan ook een valkuil zijn” – Mirjam de Heus van Kenmerk


25 april 2022

Geschreven door Maud Stekelenburg 

Als starter aansluiten bij StartUp Nijmegen en dan doorgroeien van ondernemer naar partner. Een mooie manier om je kennis en ervaring te delen met andere beginnende ondernemers. Dat vindt ook Mirjam de Heus van brandingbureau Kenmerk, die sinds februari partner is bij StartUp Nijmegen: “Ik denk niet dat je starters kunt behoeden voor wat er komen gaat, je leert door vallen en opstaan.”

 

Mirjam startte in 2019 met Kenmerk. Als brandingbureau maken ze sterke merken: van strategie tot naamontwikkeling en van logo tot website. “We houden ons bezig met alles wat een merk uitstraalt. Echt het totale plaatje”, vertelt ze. 

 

Gewoon durven

Mirjam was korte tijd geleden zélf nog een starter. Daardoor weet ze precies waar de valkuilen zitten en herkent ze zichzelf in deze eerste fases. “Startende ondernemers zijn vaak te voorzichtig. Zo durven ze bijvoorbeeld hun website pas te laten zien zodra die af is. Maar wanneer is je website echt af? Ik denk dat je niet moet wachten tot iets perfect is: dat is het namelijk nooit. Uiteindelijk moet je gewoon gaan en die sprong in het diepe wagen. En je moet vooral onthouden dat iedereen bij StartUp ook ooit op hetzelfde punt heeft gestaan”, vertelt ze bemoedigend.

Eén van Mirjams eigen valkuilen was dat ze de grote lijn van haar bedrijf uit het oog verloor. “Eigenlijk kwam dat puur door mijn eigen passie voor merken maken. Daardoor vergat ik dat Kenmerk zelf ook een merk is waaraan gebouwd moet worden. Ik verloor de grote lijnen uit het oog, terwijl ik hard werkte en veel uren maakte.”

 

Van ondernemer naar partner: go with the flow

Als beginnende ondernemer heeft Mirjam toentertijd veel aan de partnergesprekken bij StartUp gehad. “De partners kijken blanco naar je situatie en geven je goede feedback op je website of salesverhaal. Dat hielp mij om door te gaan. Als startende ondernemer heb je een passie, maar weet je nog lang niet alles van het ondernemen. Partnergesprekken hielpen me om overzicht te houden.” 

Nadat Mirjam StartUp verliet, wilde ze graag contact houden. “Ik verliet een gezellige, bruisende community en wilde dat helemaal niet loslaten. Dus werd ik ‘vriend van StartUp’, waardoor ik toch een beetje verbonden bleef. Met het kleine jaarlijkse bedrag dat daarbij hoort, kan StartUp voor ondernemers blijven doen wat ze ook voor mij hebben gedaan.” 

En nu is ze zelf partner. “Vooral omdat ik het leuk vind om mijn visie te delen vanuit mijn positie. Kenmerk staat nog veel dichterbij de start dan een organisatie die al járen meedraait: ik heb het zelf allemaal kortgeleden meegemaakt. Dat maakt dat ik snap wat starters doormaken en ik hun vragen al snel concreet voor ogen heb. Al heeft iemand met 20 jaar ervaring weer veel diepere lessen die ook waardevol kunnen zijn.”

“Zelf ben ik van de ‘go with the flow’: als ik iets zie wat ik tof vind, ga ik dat doen. Na wat onderzoek weet je namelijk al snel of iets het proberen waard óf tijdverspilling is. En dat is ook wat ik wil meegeven aan starters. Het is zonde van je tijd als je in detail op papier wilt zetten wat je gaat doen. Je kunt de snelle wereld van nu nou eenmaal niet voorspellen. Je moet ook durven loslaten en vertrouwen op het feit dat het goedkomt. Mijn partnergesprekken zullen dan vooral ook creatieve brainstormsessies worden.”

 

Wil je zelf de stap van ondernemer naar partner maken? Of graag kennismaken met deze partner of andere partners die bij StartUp Nijmegen zijn aangesloten? Je vindt ze in ons overzicht van partners.

Deel dit bericht