‘Van weerstand leer je, dus je moet je eigen fouten maken’


14 mei 2021

‘Van weerstand leer je, dus je moet je eigen fouten maken’ – Ervaren ondernemer Ton Knoop over de uitdagingen van het ondernemerschap

Als één van de ruim zestig partners van StartUp Nijmegen helpt Ton Knoop beginnende ondernemers met zijn advies. Ton heeft niet alleen ervaring met de commerciële kant van de modebranche, maar is ook docent geweest. Die ervaringen combineert hij in zijn partnergesprekken, om starters zo veel mogelijk te leren.

Na zijn studie aan de textielschool startte Ton als verkoper. Daarna begon hij met zijn eerste baan als inkoper, waarna hij steeds wat meer verantwoordelijkheid kreeg. “Uiteindelijk ben ik geëindigd als senior buy-in bij Hunkemöller. Toen heb ik het roer omgegooid en ben ik in de import gaan werken.” Na die baan was het opnieuw tijd voor een switch, nu als docent aan een hbo. “Ik ben altijd op zoek geweest naar nieuwe uitdagingen en naar dingen die ik nog nooit eerder had gedaan. Daarom ben ik eigenlijk mijn hele loopbaan lang om de 7, 8 jaar van baan gewisseld.”

Leren van lesgeven

In zijn functie als docent kwam Ton erachter dat er heel veel waarde zit in de theorieën achter zijn werk. “Ik was eigenlijk een soort autodidact, maar als docent kwam ik er achter dat ik veel meer had kunnen leren. Eigenlijk was het voor mij een tweede studie.” Die ervaring neemt Ton ook mee als partner bij StartUp Nijmegen. “Om iemand te kunnen helpen, moet je een verbinding met die persoon zoeken. Een-op-een is dat makkelijker dan in groepsverband. Mijn ervaring als docent helpt me om starters beter te helpen.”

Als partner is het voor Ton vooral belangrijk om goed te observeren en te luisteren naar de ondernemer die tegenover hem zit. “Waar zit die persoon in zijn ontwikkeling? Wanneer je iemand goed kunt plaatsen weet je ook waar de behoeftes liggen.” Ton is zelf erg fan van business modellen. “Je moet als ondernemer leren om de theorie aan de praktijk te koppelen. Ik merk dat veel startende ondernemers die theorie heel goed kennen, maar de vertaalslag missen. Daar kan ik bij helpen.”

Ondernemen is fouten maken

De ervaring die Ton heeft, is niet te vertalen naar de situaties van andere ondernemers. “Het is heel simpel: niemand heeft wat aan mijn situatie. Als ondernemer moet je leren omgaan met je eigen situatie. Je moet zelf die fouten maken, je moet zelf voelen hoe het werkt en hoe het moet. Anders kun je in mijn ogen niet gelukkig worden als ondernemer. Door eerst fouten te maken, kun je daarna heel trots zijn op wat je hebt bereikt. Startende ondernemers vergeten vaak dat levensgeluk heel belangrijk is.”

Volgens Ton kun je alleen fouten maken als je risico’s neemt. “Dat is ook precies wat je moet doen als ondernemer. Maak fouten, leer ze herkennen en ga dan proactief verder met je werk. Ik wil als partner ondernemers stimuleren om zelf sterk te worden. De beste antwoorden vind je bij jezelf."

Je moet niks

Een van de tips die Ton heeft voor startende ondernemers is: letten op de vrijheid die je hebt als ondernemer. “Je moet niks, want je bent een ondernemer. Je hoeft dus geen verantwoording af te leggen aan anderen, want je loopt zelf het risico. Zeg tegen jezelf ‘ik wil’ en niet ‘ik moet’.” Misschien nog wel belangrijker is je gevoel als ondernemer. “Vraag jezelf, ‘hoe voel ik me hier bij als ondernemer?’ Geld is niet het belangrijkste in het leven. Word je blij wakker? Heb je zin in je werk?”

Een ondernemer moet volgens Ton blijven geloven in zichzelf. “Neem eens tijd voor een evaluatie, zodat je zelf ziet hoe het zit. Als je een drive hebt om een succes te maken van je onderneming en gelukkig bent, zit je goed. Dat is het belangrijkste.”

Wil je gebruik maken van Tons uitgebreide ervaring? Of heb je hulp nodig bij het koppelen van de theorie en de praktijk? Schrijf je dan in voor zijn spreekuur via deze link. De andere partners van StartUp Nijmegen geven op de site van StartUp Nijmegen aan waar en wanneer je met ze in gesprek kunt.

Deel dit bericht