“Als ondernemer koop je vrijheid voor jezelf ”


26 februari 2021

“Als ondernemer koop je vrijheid voor jezelf ”

Joost Duin van Blokland & Duin, over het belang van genieten als ondernemer

 

Joost Duin van Blokland & Duin is één van de meer dan 50 partners die bij StartUp Nijmegen ondernemers helpen en advies geven. Hij weet dat het ontzettend belangrijk is om hard te werken aan je eigen bedrijf, maar wil ook benadrukken dat een ondernemer moet kunnen genieten. “Of vrijheid voor jou nou  betekent dat je in het weekend kunt werken of dat je op een dinsdag lekker naar het strand gaat, maakt niet uit. Maar maak er gebruik van!”

Ongeveer 25 jaar geleden begon Joost met zijn eigen bedrijfje. “Ik ben gestart met mijn administratiekantoor op de logeerkamer. Ik had een oud computertje en het logeerbed stond ernaast. Het eerste wat ik deed was 350 gulden investeren in die computer en wat drukwerk. En daarna ben ik plannen gaan maken voor de toekomst.” Dat doet Joost nog steeds. Doelen stellen en plannen maken, is voor hem een van de belangrijkste onderdelen van ondernemen. “Je mag die lat best hoog voor jezelf leggen, maar zorg dat je plannen altijd realiseerbaar blijven.”

Stap 1: maak een plan

Joost vertelt dat hij elke ondernemer aan wil raden om als eerste een plan te maken. “Een plan voor twee jaar is te klein en een plan voor tien jaar is te lang. Het doel maakt helemaal niks uit. Of je nou miljonair wil worden met een Ferrari voor de deur of vier dagen in de week voetbaltrainingen wil geven aan het team van je kind.” Volgens Joost kun je niet tegen je eigen spiegelbeeld liegen. “Vertel jezelf eens wat je nou echt wil in het leven. Als die vraag kunt beantwoorden, weet je waar je naar toe moet werken!”

Met alleen een plan ben je er natuurlijk nog niet, maar het is wel een mooi begin. “Ik vertel in mijn gesprekken ook vaak dat niet alleen het ondernemen belangrijk is, maar je onderneming zelf ook! Natuurlijk moet je je werk goed uitvoeren, maar zaken als je marktpositie en acquisitie mag je niet uit het oog verliezen.” Joost merkt dat veel ondernemers vaak zoeken naar de balans tussen die twee taken.

Buikpijn vermijden

Naast je marktpositie en het zoeken naar nieuwe opdrachten is de financiële administratie van je onderneming ook erg belangrijk. Met het kopen van een online boekhoudpakket ben je er volgens Joost niet. “Er wordt door ondernemers te lichtzinnig gedacht over boekhouden. Om het echt goed te doen, moet je gewoon een opleiding hebben gevolgd.” Hij voegt dat wel aan toe dat een ondernemer met een beetje plezier in cijfers en de juiste uitleg een groot deel zelf kan doen. De vraag is alleen of je daar wel gelukkig van wordt. “Boekhouding kan een weekendding worden, waar je op de vrijdag al buikpijn van krijgt. Niemand is ondernemer geworden om buikpijn te krijgen van de boekhouding, toch?” Het is volgens Joost slimmer om het uit te besteden. “Misschien kost dat meer geld, maar de uren die je anders achter je laptop had gezeten, kun je nu besteden aan geld verdienen met werk dat je echt leuk vindt.”

Ontspannen is ook een vak

Joost ziet dat de nieuwe generatie ondernemers er heel anders in staan dan zijn eigen generatie. “Als ik even naar mijn eigen vakgebied kijk, was je vroeger succesvol wanneer je in een grote auto reed en een duur kantoor had. Jongere ondernemers zijn veel minder materialistisch en richten zich meer op de kwaliteit van hun producten en diensten. Maar ook de vrijheid van tijdsbesteding en zelf mogen kiezen is belangrijker geworden.”

Vrijheid om zelf te kunnen kiezen wanneer je wat doet is een mooi iets, volgens Joost. Maar je moet wel bewust blijven kiezen. “Ga niet elke avond op de bank zitten om televisie te kijken zonder dat je echt kijkt. Dat is zonde! Gebruik je tijd nuttig en ga plezier maken. Lekker sporten of borrelen. Ga eens een keer uit eten. Als ondernemer heb je die vrijheid, dus maak er ook gebruik van!”

 

Wil je het met Joost hebben over je onderneming of ben je op zoek naar tips over je administratie? Schrijf je dan in voor zijn spreekuur! Ook de andere partners van StartUp Nijmegen geven op de site van StartUp aan waar en wanneer je met ze in gesprek kunt. 

Deel dit bericht