Duurzame ondernemer wijst Tesla af en start eigen bedrijf


06 oktober 2017

Een beter klimaat

99% van alle plastic wereldwijd wordt gemaakt van aardolie. Dat moet veranderen, vindt Damir Perkic. Damir is de oprichter van Be-O, een gloednieuw bedrijf dat duurzame producten ontwikkelt voor een beter klimaat. Na jaren ervaring te hebben opgedaan bij een plasticfabrikant en daarna een breed netwerk te hebben opgebouwd als accountmanager, heeft hij besloten iets voor zichzelf te gaan doen binnen de bio-industrie. Hij heeft een baan aangeboden gekregen bij Tesla, in het hoofdkantoor in Amsterdam, maar heeft toch de baan afgewezen omdat hij liever zijn eigen dromen wilde verwezenlijken.

 

‘Ik geloof heel erg in de filosofie van Tesla. Ik wil dan ook dat Be-O als het ware de Tesla van de plasticindustrie wordt.’

 

De markt veranderen vanuit de vraag van de consument

Toen hij eenmaal besloot om voor zichzelf te beginnen, heeft hij zijn netwerk benaderd en kwam zo in contact met leveranciers en designers in andere landen, die maar al te graag met hem zouden willen samenwerken. Toen het product was ontwikkeld, zat hij met de vraag hoe hij het op de markt zou gaan brengen. Daarnaast had hij behoefte aan een werkplek, adviseurs en investeerders. Zo is hij terecht gekomen bij StartUp Nijmegen, om daar te bouwen aan zijn bio-imperium en de markt te verduurzamen door de consumentenvraag naar plasticproducten te veranderen.

 

‘De voorspelling is dat we in 2050, vier keer zoveel plastic gaan produceren en dat we 20% van de olievoorraad alleen voor plastic gaan gebruiken. Daar wil ik iets aan doen. Ik wil mensen laten zien dat plastic ook van andere, duurzamere materialen kan worden gemaakt.’

 

 

Alternatieven voor aardolie

Het inspirerende verhaal van Damir is nog maar net begonnen. Het eerste product is de Be-O Bottle. Dit is een herbruikbare drinkfles, gemaakt van plastic dat afkomstig is uit suikerriet. Na de officiële lancering van de Be-O Bottle wil hij zijn bedrijf uitbreiden met andere producten. Deze producten kunnen dan weer worden geproduceerd van suikerriet, maar ook van vele andere natuurlijk hernieuwbare materialen die veel duurzamer zijn dan plastic dat afkomstig is uit aardolie. De Be-O Bottle heeft in ieder geval al veel aandacht getrokken. Voor de drinkfles zijn al flink wat pre-orders binnengekomen.

 

‘Ik wil een positieve impact maken op de wereld.’

 

Tekst: Safak Ciftci

Deel dit bericht