“Ervoor gaan en loslaten wat je denkt dat iedereen vindt” - Iris Cornelissen van Flowis


12 maart 2024

Door Zoë Backbier van StartUp Nijmegen

 

Na een lange tijd werkzaam te zijn geweest binnen het familiebedrijf begon het bij Iris Cornelissen te kriebelen om een sprong in het diepe te wagen en een eigen onderneming te starten. Vanaf oktober gaf ze zichzelf nog geen vijf maanden om haar idee volledig uit te werken tot een volledig businessplan. Inmiddels is ze live gegaan met haar bedrijf Flowis en geniet ze volop van het ondernemersbestaan.

 

Werken binnen het familiebedrijf

De betrokkenheid van Iris in haar familiebedrijf was enorm. Maar het gevoel van het avontuur door het opzetten van een onderneming zoals haar overgrootvader, opa en vader dat ooit deden borrelde op, en ze besloot om een switch te maken. “Ik ben een maand naar Mexico gegaan en realiseerde me dat ik alleen maar gas had gegeven en nu voor het eerst op de rem trapte.” Iris vertelt dat ze een gevoelsmens is. Ze merkte dat er een hoop energie in haar zat die ze nu nog niet gebruikte. Daar wilde ze wat mee.  “Ik ben opgegroeid in een ondernemersgezin en was met iedereen in het bedrijf begaan. Mijn vader wist altijd mensen aan zich te binden, oprechte connectie te maken of je nou chauffeur of manager was. Flowis is ontstaan uit de behoefte om mensen te drijven om naar een collectieve ambitie te streven terwijl er je wel de medewerker als individu blijft zien.”

 

Richting zelfstandig ondernemen

Iris vertelt dat het raar was toen ze de switch maakte naar zelfstandig ondernemen, maar dat het uiteindelijk vrij natuurlijk is gegaan. “Ik heb me ingeschreven bij de KvK in oktober en had met mezelf afgesproken dat zodra het mijn verjaardag zou zijn en ik 30 was alles moest staan.” Nadat ze was gestart met de opleiding tot bëinvloedingspsycholoog ging ze sparren met anderen en haar concept verder uitdenken. “Ik heb veel theoretisch onderzoek gedaan om de grond te leggen van de kennis die ik wil delen, ik wilde immers dat alles wat ik zeg echt waar is. Hiervan heb ik een model gemaakt en ben ik live gegaan met mijn website.” Ondanks het feit dat Iris de overgang in een korte periode heel soepel heeft laten verlopen, was deze stap erg spannend. “Live gaan was de spannendste stap. Ik zag zelf waarde in het bedrijf, maar zodra je iets live zet kunnen anderen hun mening geven. Het idee wat in mijn hoofd zat heb ik naar buiten gebracht maar je weet niet hoe bedrijven erop gaan reageren. Het was voor mij heel belangrijk dat anderen ook die meerwaarde zagen.”

 

Deep dive

Met haar onderneming Flowis richt Iris zich op scale-ups en MKB’s waar ze een maand in duikt. “Ik dompel mij een maand onder in een bedrijf zodat Ik echt zij aan zij kan staan als partner, geen dikke rapporten maar toepasbare adviezen, tools en follow-ups voor zelfimplementatie. Kleine aanpassingen, grote impact. Ik ben ervan overtuigd dat er behoefte is aan een frisse kijk en een vernieuwende aanpak van consultancy, gebaseerd op vertrouwen de potentieel zin in de individu.” Iris streeft ernaar om de flow in bedrijven te optimaliseren met een speelse en verbindende aanpak. Ze vertelt dat haar kracht ligt in het herkennen van potentie in werkomgeving, processen, teams en individuen, om zo de bedrijfsresultaten te verbeteren. “Ik kijk naar de bovenstroom van bedrijven door te kijken naar productiviteit, taken, verantwoordelijkheden en het proces, en niet te vergeten de hartslag van je bedrijf. In andere gevallen zijn juist de taken weer heel duidelijk verdeeld maar verdient het stukje werkgeluk nog wat aandacht, dus kijk ik extra naar de onderstroom van het bedrijf.”

 

Uitdagingen als ondernemer

Het opbouwen en uitdragen van haar onderneming vindt Iris ontzettend leuk, maar ze erkent dat er ook keerzijden zijn aan ondernemerschap. “Ervoor gaan en loslaten wat je denkt dat iedereen vindt” blijft volgens Iris een grote uitdaging. “Heel veel mensen dachten dat ik mijn pad binnen het familiebedrijf zou voortzetten. Uiteindelijk wil iedereen natuurlijk gewoon dat ik gelukkig ben, en ikzelf ook.” Wat betreft persoonlijke uitdagingen kan Iris zichzelf ook goed inschatten: “Voor mezelf is de grootste uitdaging om op de rem te blijven trappen. Ik ben heel gedreven en kan me helemaal verliezen in iets, ik sta altijd aan. De grootste uitdaging wordt dan ook om dat te doseren.”

 

Vrijheid

Met de start van haar onderneming had Iris een duidelijk doel voor ogen: vrijheid. “Het doel is juist om vrijheid te kunnen integreren in het hebben van een bedrijf. Vanuit deze vrijheid kan ik Flowis combineren met het blijven leren, en reizen! De combinatie van wat ik hier leer inbrengen in een bedrijf lijkt me heel gaaf.”

 

In beweging bij SUN

De voornaamste reden waarom Iris opzoek ging naar een werkplek was om met haar bedrijf in beweging te blijven. “Voor mij was de opstartfase heel veel focus uren die ik nu kan inruilen voor sparsessies, praten met ondernemers en kennis uit wisselen. De sfeer is hier super. Ik kijk ernaar uit  gebruik te maken van de BAM sessies en workshops.”

Wil jij net zoals Iris het roer omgooien en starten met je bedrijf? Kom eens langs voor een kop koffie. Wij denken graag met je mee. 

Deel dit bericht