“Focus is zo belangrijk: als je van alles wil, dan komt  van alles niks.” - Sabien Kuster van Qster Productions


17 april 2023

Door Tessa Pluk van StartUp Nijmegen

 

Sabien kwam als nuchtere Achterhoeker in Nijmegen wonen voor haar studie Notarieel Recht. Na 2 jaar werken in de branche vond ze het tijd voor verandering en richtte ze Qster Productions op. Met Qster Productions maakt Sabien zakelijke vlogs die een kijkje geven achter de schermen bij een bedrijf of organisatie. “Vanaf jongs af aan wist ik al: ik wil ooit wat voor mezelf beginnen. Maar ik wist echt niet waarin en wanneer de beste tijd was om deze stap te maken.” 

 

Zakelijke vlogs

De zakelijkse vlogs die Sabien maakt, kan je voor verschillende doeleinden inzetten. Ze worden telkens op maat gemaakt met de doelgroep in gedachte. Het ondernemen was haar stiekem niet onbekend, want zowel haar opa en oom als haar broer en neef zijn ondernemer. “In het begin heb ik heel erg getwijfeld. Ik had een flinke studie achter de rug en mijn baan als kandidaat-notaris bood natuurlijk een bepaalde zekerheid. Maar ik merkte dat het niet was wat ik wilde.” Door een loopbaantraject kwam ze erachter wat er beter bij haar zou passen. Haar creativiteit, marketing en communicatie sprongen eruit. “Het ondernemen heeft me altijd wel getrokken, maar wanneer is het juiste moment om te beginnen?" 

 

Gewoon durven en doen

Er was altijd wel een reden waarom ik het niet zou doen. Toen ik de deur achter me dicht gooide als kandidaat-notaris kreeg ik de ruimte om na te denken over wat ik wilde en waarin ik zou willen gaan ondernemen. En toen stuitte ik per toeval op zakelijk vloggen.” Ze verdiepte zich in de wereld van zakelijk vloggen en besloot al vrij snel: “dit is het.” Het was eigenlijk een kwestie van gewoon durven zo’n stap te zetten en gewoon doen. Bovendien had ik ook niet het gevoel dat ik alle kennis over het opstarten van je eigen onderneming moet hebben. Ik heb vooral geleerd door gewoon te doen. Dat was soms wel eens lastig, omdat het zo anders was dan ze eigenlijk gewend was. ‘’

 

Motivatie ten top

De eerste maanden waren met pieken en dalen voor Sabien. “Ik ben echt heel tevreden met waar ik nu sta. Toen ik begon had ik echt het volste vertrouwen. Na een paar maanden raakte ik wel even het vertrouwen in mezelf kwijt. Gelukkig heb ik daar weer een omslag in kunnen maken en sta ik er nu weer super positief in. Ik ben heel gemotiveerd om verder aan de slag te gaan. Die mindset bepaald zoveel. Ik ben niet alleen met mijn bedrijf aan het groeien, maar ook op persoonlijk vlak maak ik een hele groei door.” 

 

Toekomstplannen behalen door doelen 

Als het gaat over de toekomst, wil Sabien ook blijven groeien. Daar heeft ze een duidelijk beeld over. “Ik zou het leuk vinden om voor het onderwijs vlogs te maken. Je kunt via een vlog zoveel laten zien van een specifieke opleiding en je kunt echt de sfeer van een school vastleggen. Ik denk dat ik dat zelf vroeger ook wel heel leuk had gevonden als ik alvast een kijkje op een school of bij een opleiding zou kunnen nemen. Maar ook vlogs maken voor de horeca lijkt me super leuk. Dan kun je letterlijk een kijkje in de keuken nemen.”

Sabien werkt heel gestructureerd aan haar doelen. Elke week plant ze tijd in om hieraan te werken. Daardoor lukt het ook echt om deze doelen te behalen. ‘’Ik probeer gestructureerd aan de toekomst te werken. Ik kan me wel met van alles bezighouden, maar ik heb ook wel gemerkt dat als je van alles wil, dan komt er van alles niks. En als ik gewoon per maand doelen stel en me op één of twee doelen focus, dan lukt het ook.” 

 

Ondernemende kwaliteiten

Snel kunnen schakelen, uitdaging opzoeken en flexibiliteit zijn volgens Sabien belangrijke kwaliteiten van ondernemers. “Netwerken is erg heel belangrijk. Ik vind het oprecht interessant om meer te weten te komen over andere ondernemers, hoe zij dingen aanpakken en wat het verhaal achter een bedrijf is.” Gelukkig zit dat netwerk bij StartUp Nijmegen wel goed. “De partnergesprekken hebben me echt verder geholpen. Het helpt me heel erg dat zoveel bedrijven zijn aangesloten bij StartUp. Daardoor kom je toch wat makkelijker in contact met bepaalde mensen binnen deze bedrijven.” Sabien kan het ook erg goed met andere ondernemers vinden. Ze ziet het echt als een warm bad. “De andere ondernemers die hier zitten zijn echt een soort collega’s met wie je heel gemakkelijk kunt sparren als je ergens tegenaan loopt. Dat maakt het hier werken ook wel echt een stuk leuker dan thuis.” 


Sabien geeft op 3 mei van 17:00 uur tot 19:00 uur een workshop over zakelijk vloggen met je smartphone. Tijdens deze workshop krijg je een introductie in het zakelijk vloggen, leer je tips en tricks voor het maken van een zakelijke vlog en ga je zelf aan de slag met het maken van een vlog voor jouw bedrijf. Inschrijven kan hier.

Deel dit bericht