‘𝐉𝐞 𝐛𝐫𝐞𝐢𝐧 𝐤𝐚𝐧 𝐣𝐞 𝐠𝐞𝐥𝐮𝐤 𝐢𝐧 𝐝𝐞 𝐰𝐞𝐠 𝐳𝐢𝐭𝐭𝐞𝐧’ - 𝐈𝐥𝐤𝐞 𝐎𝐧𝐞𝐫 𝐯𝐚𝐧 𝐎𝐧𝐞𝐫 𝐀𝐜𝐚𝐝𝐞𝐦𝐲


14 september 2020

𝐉𝐞 𝐛𝐫𝐞𝐢𝐧 𝐤𝐚𝐧 𝐣𝐞 𝐠𝐞𝐥𝐮𝐤 𝐢𝐧 𝐝𝐞 𝐰𝐞𝐠 𝐳𝐢𝐭𝐭𝐞𝐧’ - 𝐈𝐥𝐤𝐞 𝐎𝐧𝐞𝐫 𝐯𝐚𝐧 𝐎𝐧𝐞𝐫 𝐀𝐜𝐚𝐝𝐞𝐦𝐲

 

Door: Els van tekstbureau Letterdesk

𝐌𝐞𝐭 𝐡𝐚𝐚𝐫 𝐛𝐞𝐝𝐫𝐢𝐣𝐟 𝐎𝐧𝐞𝐫 𝐀𝐜𝐚𝐝𝐞𝐦𝐲 𝐰𝐢𝐥 𝐈𝐥𝐤𝐞 𝐎𝐧𝐞𝐫 𝐦𝐞𝐧𝐬𝐞𝐧 𝐦𝐞𝐭 𝐞𝐞𝐧 ‘𝐨𝐧𝐫𝐮𝐬𝐭𝐢𝐠 𝐠𝐞𝐯𝐨𝐞𝐥’ 𝐝𝐞 𝐤𝐚𝐧𝐬 𝐠𝐞𝐯𝐞𝐧 𝐭𝐞 𝐨𝐧𝐭𝐝𝐞𝐤𝐤𝐞𝐧 𝐰𝐚𝐚𝐫 𝐳𝐞 𝐧𝐮 𝐞𝐜𝐡𝐭 𝐠𝐞𝐥𝐮𝐤𝐤𝐢𝐠 𝐯𝐚𝐧 𝐰𝐨𝐫𝐝𝐞𝐧. “𝐇𝐞𝐭 𝐢𝐬 𝐳𝐨’𝐧 𝐳𝐨𝐧𝐝𝐞 𝐨𝐦 𝐢𝐧 𝐝𝐢𝐞 𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐥𝐞 𝐤𝐨𝐨𝐢 𝐭𝐞 𝐥𝐞𝐯𝐞𝐧. 𝐌𝐚𝐚𝐫 𝐰𝐞 𝐦𝐨𝐞𝐭𝐞𝐧 𝐞𝐞𝐫𝐬𝐭 𝐥𝐞𝐫𝐞𝐧 𝐛𝐞𝐬𝐞𝐟𝐟𝐞𝐧 𝐝𝐚𝐭 𝐨𝐧𝐬 𝐛𝐫𝐞𝐢𝐧 𝐨𝐧𝐳𝐞 𝐠𝐫𝐨𝐨𝐭𝐬𝐭𝐞 𝐫𝐞𝐦 𝐢𝐬 𝐞𝐧 𝐝𝐚𝐭 𝐰𝐞 𝐳𝐞𝐥𝐟 𝐯𝐞𝐫𝐚𝐧𝐭𝐰𝐨𝐨𝐫𝐝𝐞𝐥𝐢𝐣𝐤 𝐳𝐢𝐣𝐧 𝐯𝐨𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐤𝐞𝐮𝐳𝐞𝐬 𝐝𝐢𝐞 𝐰𝐞 𝐦𝐚𝐤𝐞𝐧.”

Ilke studeerde neuropsychologie, maar kwam er tijdens haar stage achter dat haar hart daar niet lag. “Ik heb altijd een commerciële baan gehad naast mijn studie. Ik dacht dat dat me veel meer zou liggen.” Dus na een tweede master marketing had ze verschillende werkgevers, maar kon nooit haar draai echt vinden. “Toen dacht ik: Als ik zo van weekend tot weekend en van vakantie tot vakantie moet leven, dat zou echt treurig zijn.” Ze zocht verder en vond een baan in de farmaceutische industrie. “Dat was heel interessant. Ik werkte mee aan een internationaal klinisch onderzoek naar nieuwe kankermedicijnen. Dat betekende wel keihard werken. Ik stuurde vanuit thuis, met mijn headset, een internationaal team aan. Ik had nog ergens in mijn achterhoofd dat ik met een goed doel bezig was, maar het was niet mijn passie en ondertussen had ik een gigantische werkdruk.” Ilke belandde in een burn-out.

𝐈𝐤 𝐛𝐞𝐧 𝐧𝐢𝐞𝐭 𝐮𝐧𝐢𝐞𝐤: 𝐚𝐥𝐬 𝐢𝐤 𝐡𝐢𝐞𝐫𝐦𝐞𝐞 𝐳𝐢𝐭, 𝐳𝐢𝐭𝐭𝐞𝐧 𝐚𝐧𝐝𝐞𝐫𝐞𝐧 𝐡𝐢𝐞𝐫 𝐨𝐨𝐤 𝐯𝐚𝐬𝐭 𝐦𝐞𝐞

“Ik merkte dat mijn herstel lang duurde omdat ik me er niet aan kon overgeven. Ik kon het niet accepteren. Ik probeerde alles vanuit mijn ratio te verklaren, maar als dat mentale juist de oorzaak is, kun je daar niet alles mee oplossen. Ik ging aan de slag met therapeuten en coaches maar vond het niet echt effectief.” Ze vond uiteindelijk haar eigen weg en ontwikkelde daarmee een eigen programma. “Dat kwam echt vanuit mijn eigen urgentie: alles wat er was, was voor mij niet het juiste. Het hielp uiteindelijk wel, maar ik had sneller kunnen herstellen. En als ik dit ervaar, dan zijn er vast veel meer mensen die hier baat bij hebben. Daaruit is Oner Academy ontstaan.”

In masterclasses en een-op-eentrajecten leert Ilke mensen hun brein inzetten om het maximale uit zichzelf en hun leven te halen. “Je brein is een tool waarmee je dat kunt bereiken. Ik geef je inzichten in hoe je brein werkt en dat het standaard heel remmend is. Als je iets niet durft, dan is dat je brein dat op de rem trapt. Als je jezelf leert begrijpen en beseft waarom sommige remmen voor jou intenser zijn dan voor anderen, kun je meer begripvol zijn naar jezelf en meer bereiken.”

𝐒𝐭𝐚𝐫𝐭𝐔𝐩 𝐚𝐥𝐬 𝐰𝐞𝐫𝐤𝐩𝐥𝐞𝐤 𝐨𝐦 𝐭𝐞 𝐬𝐩𝐚𝐫𝐫𝐞𝐧

Nog voor haar bedrijf officieel bij de KVK werd ingeschreven, startte Ilke in december 2018 bij StartUp. “Ik had altijd vanuit thuis gewerkt met een headset. En dat wilde ik niet meer. Ik wilde me graag aansluiten bij een werkplek in Nijmegen met andere ondernemers, waar je lekker mee kunt sparren. Ik kwam proefzitten en dat voelde meteen goed.”

Uiteindelijk wil Ilke met Oner Academy eigen retraites geven. “Daar was ik voor corona ook al mee bezig, het programma is al klaar. Het gaat dan om retraites en daarna een paar maanden tot een half jaar traject om het op te volgen. Ik hoop dat daarmee bij mensen alle kwartjes vallen die moeten vallen. Ik haal er de meeste voldoening uit als ik zie dat mensen twinkelingen in hun ogen krijgen als dat gebeurt.” Maar ze heeft meer plannen, zoals meer online zichtbaarheid en een podcast opstarten om haar kennis op meer manieren te delen.

𝐆𝐞𝐥𝐮𝐤𝐤𝐢𝐠 𝐥𝐞𝐫𝐞𝐧 𝐳𝐢𝐣𝐧 𝐯𝐚𝐧𝐚𝐟 𝐝𝐞 𝐛𝐚𝐬𝐢𝐬

“En uiteindelijk zou ik heel graag met de minister van Onderwijs om tafel willen gaan om het onderwijs op de schop te nemen. “Ik geloof niet in het huidige onderwijssysteem. Het focust te veel op waar kinderen niet goed in zijn. Dat is heel schadelijk, ook voor je brein. Woorden hebben veel impact. Dan denk ik: ‘Jammer dat Henk niet zo goed is in hoofdrekenen, maar hij kan wel goed knutselen’. Laten we met z’n allen ontdekken waar onze talenten liggen.” Volgens Ilke hebben we allemaal nooit geleerd om echt goed te voelen wat we willen. “Kijk naar mij: op school kreeg ik mavo-advies. Uiteindelijk haalde ik met gemak twee masterdiploma’s. Maar was ik echt gelukkig? Nee! En waar draait het nou helemaal om in het leven? Gelukkig zijn, toch? Als we anders leren denken, zien we ook hele andere mogelijkheden en kansen, in plaats van dat we onszelf beperkingen opleggen.”

Deel dit bericht