‘Ondernemen is kansen durven grijpen en risico’s inschatten‘ – Erik Jansen van Poelmann van den Broek en partner bij StartUp


31 oktober 2022

Deze week aan het woord: Erik Jansen. Hij is advocaat, vennoot en ondernemer. Daarnaast is hij partner bij StartUp Nijmegen. “Ik help starters graag om de juiste mensen te vinden die hen vooruithelpen. Tijdens de partnerspreekuren probeer ik er daarom achter te komen wat ze nodig hebben. ”

Erik is al 17 jaar advocaat bij Poelmann van den Broek. Het bedrijf werkt voor veel ondernemers: van startups tot internationale bedrijven. “Dick heeft me daarom ooit gevraagd om partner te worden bij StartUp. Ik ben een echte Nijmegenaar met een groot lokaal netwerk.” 

 

Ondernemen zit in het bloed
Erik is al heel lang advocaat, maar ‘pas’ negen jaar ondernemer. “Mijn ouders waren ook ondernemers, dus ik heb het van huis uit meegekregen. Het is belangrijk om mensen om je heen te hebben waar je een goede klik mee hebt én die verstand van zaken hebben. Ondernemen is kansen durven grijpen en risico’s inschatten. Dat kan en mag soms fout gaan”, vertelt hij. 

“De advocatuur zit ook vol risico’s: daar bedenk je dan oplossingen voor, al is dat soms moeilijk voor advocaten. In ons kantoor hebben we het daarom slim aangepakt: we hebben een bedrijfseconoom in ons midden als algemeen directeur. Hij helpt ons om risico’s en kansen in kaart te brengen. Zo kan de rest zich focussen op juridische zaken voor klanten. Iedereen doet dus waar die goed in is.”

 

Een goede juridische basis, is het halve werk
De inzichten vanuit zijn dagelijkse werk neemt Erik mee in zijn adviezen voor startende ondernemers. “Een van mijn belangrijkste tips is altijd dat ondernemers zich niet moeten verliezen in hun enthousiasme”, vertelt hij. “Ik zie in de praktijk veel terug dat mensen opgaan in het ontwikkelen van hun product of dienst. De flow van het ondernemen zorgt ervoor dat ze het juridische fundament van afspraken vergeten of dat ze bang zijn voor bijkomende kosten.”

 

Terwijl een juridische basis juist heel belangrijk is. “Stel je start een bedrijf met vrienden en je hebt net al je investeringsgeld erin gestoken. En stel dat je uiteindelijk besluit om toch niet verder te gaan met dit idee. Hoe krijg je dan zo snel mogelijk je investeringsgeld terug? Daar komt de advocatuur dan bij kijken. Vergelijk het met als mensen gaan trouwen: ook als zij op de roze trouwerijwolk zitten, maken ze afspraken voor als ze uit elkaar gaan.”

 

Partnergesprekken met een échte partner
Erik kan met zijn brede netwerk altijd wel mensen koppelen die elkaar kunnen helpen. “Voorafgaand aan een partnergesprek vraag ik altijd even of het over een specifieke juridische vraag gaat of dat het een sparmoment is over ondernemen. Soms gaat het bijvoorbeeld over een nieuw personeelslid aannemen. Daar komt dan arbeidsrecht bij kijken. Wanneer het over het ondernemerschap gaat, laat ik ze altijd even door mijn LinkedIn-lijst scrollen. Als ze een interessant persoon eruit pikken, dan vraag ik of die persoon tijd wil vrijmaken voor de starter. Zo helpen ervaringsdeskundigen starters naar het volgende niveau.”

 

Erik deelt nog een gouden tip voor ondernemers. “Als ondernemer is het noodzakelijk om soms even afstand te nemen van de dagelijkse hectiek. Zodat je met een helikopterview naar je eigen organisatie kan kijken en valkuilen ontloopt. Uiteindelijk kun je je alleen onderscheiden door creatief te blijven.” 

Deel dit bericht