Van fysiotherapeut naar SEO-specialist – Maurice Kooiker van Groot Online


17 februari 2021

Van fysiotherapeut naar SEO-specialist – Maurice Kooiker van Groot Online

Door: Yannick Baay van tekstbureau Letterdesk

Maurice begon zijn carrière als fysiotherapeut, maar merkte dat zijn hart daar niet lag. Tijdens het zoeken naar een nieuwe baan maakte hij een website voor zijn bedrijf. “Dat opzetten van die website beviel zo goed dat ik toen verder ben gaan kijken naar de mogelijkheden.”

Vol interesse begon Maurice met online onderzoek doen naar SEO-werkzaamheden. “Al snel merkte ik dat dit onderwerp heel goed bij mij past. Ik vond eigenlijk alles leuk, van het zoeken naar nieuwe kennis tot het verbeteren van de SEO-scores.” Na een tijdje had Maurice een aantal klanten waarvoor hij SEO-werkzaamheden deed. “Dat was heel leuk om te doen, maar ik merkte ook dat ik nog niet alles wist van het onderwerp. Maar online kwam ik ook echt niet verder, want daar zag ik door alle bomen het bos niet meer.” Maurice besloot dat het tijd was voor een volgende stap.

Champions League

“Ik ben toen aan de slag gegaan bij een digital marketing agency en ben helemaal gestopt als fysiotherapeut. Bij dat bedrijf kon ik echt meespelen in de Champions League van de SEO-wereld. Werken voor grote klanten, leren wat je wel en niet kan doen, wat je wel en wat je niet kunt verkopen. Ik heb daar ook geleerd hoe je structuur moet aanbrengen in je werkzaamheden.” Nadat Maurice de fijne kneepjes van het vak geleerd had, was het tijd om voor zichzelf te beginnen.

Groot Online helpt bedrijven om bovenaan de Google-lijsten te komen. “Dat doe ik voornamelijk via consultancy, maar ook door onderzoek te doen. Ik kijk naar content, de structuur van een site en de links die bedrijven gebruiken. Wanneer een bedrijf nog niet weet welke zoekwoorden het best zijn om te gebruiken, kan ik dat ook voor ze uitzoeken.”

Meer vakantie?

De keuze van Maurice om te beginnen als ondernemer bevalt na 2 jaar heel goed, maar hij geeft wel toe dat hij zijn verwachtingen heeft moeten bijstellen. “Ik had altijd het idee dat je als ondernemer lekker veel vrije tijd had. Meer vakantie, meer reizen. Maar dat klopt toch niet helemaal.” Sterker nog, Maurice heeft nog nooit zo veel gewerkt als voor zijn eigen bedrijf. “Je bent toch verantwoordelijk voor je bedrijf. Afspraken met klanten en allerlei deadlines. Toch zou ik nooit meer ruilen voor een baan.”

Over de toekomst van Groot Online heeft Maurice al goed nagedacht. “De start van mijn carrière als SEO-specialist ging wat moeizaam omdat je té veel informatie kunt vinden. Ik wil heel graag een e-learning-platform opzetten voor starters, waar de informatie gewoon in één pakketje zit.” Voor starters is het vaak nog geen optie om alles uit te besteden, maar het zelf leren kan natuurlijk wel. “Ik denk ook dat online zichtbaarheid altijd belangrijk zal blijven. Andere mensen helpen met leren, is ook iets waar ik heel enthousiast van word, dus ik zie veel mogelijkheden!”

Uit je schulp komen

Maurice merkte dat het als starter erg lastig is om uit je schulp te komen. “Je moet aan jezelf toegeven dat je niet alles weet en soms hulp nodig hebt. De partnergesprekken bij StartUp Nijmegen hebben me daarmee geholpen. Sterker nog, uiteindelijk heb ik er nog klanten aan over gehouden.” Het helpt volgens Maurice om gerichte vragen te stellen tijdens de gesprekken: “Zulke gesprekken leverden me veel meer kennis op. Super inhoudelijk over mijn eigen site, maar ook over breder over het ondernemerschap.” Maurice is eigenlijk erg toevallig op zijn werkplek bij StartUp Nijmegen terecht gekomen. “Toen ik nog als fysiotherapeut werkte, kwam er iemand langs die hier ook werkte. Toen ik jaren later besloot om voor mezelf te beginnen, moest ik meteen weer aan StartUp denken. Als ondernemer is het heel waardevol om lekker veel mensen te leren kennen, en dat gaat hier erg makkelijk.”

Deel dit bericht